
De ondernemende ondernemer

Alle eigenaren van bedrijven zijn natuurlijk per definitie ondernemer, maar niet alle ondernemers zijn ook echt ondernemend. Hoe vaak kom ik in mijn werk niet mensen tegen die dan wel een eigen bedrijf hebben of een eigen bedrijf hebben gestart, maar blijven stilstaan. Ondernemers die het wel goed vinden zo, die vaak ook niet gebruik maken van de kansen die zichtbaar – althans zichtbaar voor de buitenwereld – aanwezig zijn.
Om eens een voorbeeld te noemen dat ik onlangs tegenkwam: een eigenaar van een middelgroot bedrijf. Een bedrijf dat echt overduidelijk vraagt om een marktgerichte aanpak. De eigenaar zit alleen helemaal in z’n eigen tunnel, denkt aan vermijden van kosten boven het vinden van extra inkomsten. Iedereen die het bedrijf kent zegt hetzelfde tegen de eigenaar – waarom ga je er niet voor, waarom investeer je niet eens in marketing, waarom stel je niet meer consumenten in staat om van jouw fantastische product te genieten?
Maar er gebeurt niets. Want de eigenaar gaat wel iedere keer hierover in discussie, maar doet uiteindelijk niets. Blijft zitten in “pennywise poundfoolish”.
Een ander voorbeeld: een eigenaar van een dynamisch bedrijf, de eigenaar staat open voor elke suggestie, is heel innovatief, heel marktgericht bezig, maar: het bedrijf maakt pas op de plaats. Want er is geen focus, en vooral: geen afstand tot het eigen bedrijf. Een hele andere situatie, maar het resultaat is hetzelfde.
Een ondernemende ondernemer groeit. Klopt toch? We gaan toch niet zeggen: wat ben jij een geweldige ondernemer, als de resultaten uitblijven. Want uiteindelijk gaat het om de resultaten.
Ik denk dat er een paar dingen zijn die een ondernemer ondernemend maken:
Durf om te investeren. De kost gaat voor de baat uit, maar veel ondernemers geloven niet in zichzelf. Dat wordt dan vaak verhuld door vragen als: ja, maar hoeveel haal ik er dan uit? Wat zijn dan de opbrengsten. Niet-ondernemende ondernemers geloven niet in de potentie van hun bedrijf. En dat is iets dat zelfs hele goede en gefundeerde businessplannen niet kunnen veranderen. Er moet iets veranderen tussen de oren.
Durf om zelf een stapje opzij te maken. Als het jouw droom is om je bedrijf te laten groeien, dan is het natuurlijk slim om je bezig te houden met ….. de groei van je bedrijf. Dan moet je ophouden zelf alles te willen doen, totale controle te houden. Je kunt ook zeggen: je moet werken aan je bedrijf, niet in je bedrijf. De eerste taak (en dat is ook meteen de aller moeilijkste) is om iemand te vinden die voor jou de lopende zaken uitvoert. Dat betekent in de eerste plaats dat je een geschikt zult moeten vinden (kost tijd), en in de tweede plaats dat je ervoor zorgen dat de belangrijkste processen in jouw bedrijf goed lopen, duidelijk zijn en als het even kan door iedereen in het bedrijf ondersteunt. Want anders mag je helemaal niet loslaten, dan weet je zeker dat het niet gaat lukken zonder jou. Maar als je goede processen hebt – laat dan los en wordt ondernemer.
Durf om te focussen. Hoe snel doe je niet teveel, hoe snel laat je je niet afleiden. Het is bijna een soort verslaving. Vraag je aan een ondernemer hoe het gaat, krijg je bijna altijd tot antwoord: druk, druk. Er wordt teveel gedaan, en te weinig niet gedaan. Ga focussen, doe de paar dingen goed die jij echt goed kunt, en vooral ook: laat andere dingen rusten. Durf dat te doen.
Ik merk in mijn praktijk dat deze stappen nogal wat vragen van ondernemers. Het wordt er ook niet gemakkelijker op als je elke 7 jaar weer een dipje of soms grote dip hebt in de economie. Zeker in een land waar de overheid zich vooral bezighoudt met het huishoudboekje, en niet met ondernemend Nederland. Steeds zwaardere lasten voor MKB, steeds minder speelruimte om te ondernemen. En toch — je kúnt het, als je durft te investeren en als je beseft dat jij als ondernemer moet ondernemen, niet managen en tenslotte alleen echt die dingen moet doen die belangrijk zijn en bijdragen aan het succes van je bedrijf.
Succes!!