
De exit ondernemer

“Zekerheid over de toekomst is een ernstige beperking van de werkelijkheid”. Wij weten dat zekerheid over de toekomst niet bestaat. Maar toch zoeken we heel vaak deze zekerheid. Want het alternatief: onzekerheid accepteren en daarmee omgaan, is moeilijk.
Pierre Capel, emeritus hoogleraar immunologie, van wie bovenstaande quote afkomstig is, weet hoe emoties het immuun systeem kunnen aanvallen. Hoe fnuikend negatieve emoties voor de gezondheid kunnen zijn. En wat een enorme positieve uitwerking op de gezondheid positieve emoties kunnen hebben.
Veel ondernemers die een leeftijd hebben óp of een eindje vóór wat bij werknemers de pensioengerechtigde leeftijd is, moeten omgaan met een groot stuk onzekerheid over de exit van hun bedrijf. En dus over hun pensioen. Zij zouden heel graag willen weten hoe dat zal gaan. Ze zijn er mee bezig, maken zich zorgen, liggen er soms ’s nachts wakker van.
Ik kom deze ondernemers regelmatig tegen. Ik zeg dan: “ik begrijp dat je je zorgen maakt over de toekomst, maar in plaats van je zorgen te maken over de toekomst, ga nu eerst eens goed nadenken wat jij eigenlijk voor toekomst wilt hebben.” Want, wat voor soort exit wil de ondernemer hebben, waar is hij mee tevreden, in hoeveel geld moet dat worden uitgedrukt? Of is het allerbelangrijkste dat de zaak goed aan de volgende generatie wordt overgedragen, de zaak dus “overdraagklaar” moet zijn. Of nog iets anders?
In plaats van je zorgen te maken over de toekomst is het veel beter voor je gezondheid om duidelijk onder woorden te brengen wat je wilt bereiken. Eerst moet je een stip op de horizon zetten, en een termijn bepalen waarbinnen je die stip wil realiseren. Als je de stip hebt gezet, bedenk dan daarna welke stappen je moet maken om in de richting van die stip te gaan. En wat je vanaf nu niet meer doet!
Dit is geen business planning, dit vereist geen getallen achter de komma, het gaat niet om schijnbare precisie. Het gaat om een juist geformuleerde intentie en een goed begrip van de dingen die je moet doen om daar te komen waar je wilt komen.
Op deze manier vervang je slapeloze nachten door doelgericht handelen. Dat wil niet zeggen dat je een garantie hebt dat je er gaat komen – want het enige dat je zeker weet is dat de toekomst altijd verrassingen in petto heeft – maar het brengt het initiatief wel bij jou terug. Heel belangrijk is ook dat je nu weet dat je de goede dingen doet, dat je je agenda hebt vrijgemaakt voor de belangrijke dingen. En dat je de dingen die niet bijdragen aan de stip, niet meer doet, en dat je jezelf hebt losgemaakt van de waan van de dag. Dat verhoogt je kans op succes en op een goede gezondheid.
De goede dingen doen, en de niet-goede dingen niet. Die goede dingen zijn nooit honderden of tientallen dingen. In mijn ervaring zijn het bijna altijd drie of vier of vijf dingen die je echt moet doen. En dat betekent ook: alle andere niet. Alles wat je vanaf dat moment doet, draagt bij aan het grote doel. Al het andere, zelfs als dat misschien leuk en verleidelijk is om te doen, laat je rusten.
Voor mij iedere keer geweldig om aan zo’n proces deel te nemen. Ik merk ook dat ondernemers het fijn vinden om eindelijk eens hun hart te kunnen luchten en samen een helicopterview te maken van wat echt belangrijk is. Bevrijdend! De toekomst wordt niet ongewisser, maar jij laat je daardoor niet meer intimideren, want je doet de dingen die je moet doen, de goede dingen. En dát ben je aan jezelf verplicht.
De exit ondernemer slaapt als een roos.